13 számítógép karbantartási trükk

A következő tanácsokat adja a Fractal Computers a számítógéped rendszeres karbantartásához, ahhoz hogy, minél hosszabb ideig megőrizhető legyen ennek teljesítménye.

 1. Naponta ellenőriztesd át számítógéped vírusirtó és spyware elleni programokkal. Erre a célra az ESET NOD32 vírusirtó programot ajánljuk és a SpyBot-SD (ingyenes) spyware mentesítő programot.
 2. Hetente végezz hard disk töredezés mentesítését.
 3. Rendszeresen frissítsd az operációs rendszeredet (Windows) és a biztonsági programjaidat.
 4. Távolíts el a számítógépedről az összes nem használt és TRIAL/DEMO (próbára ajánlott / bemutató) programot. A nem használt programok csak a helyet foglalják és csökkentik számítógéped teljesítményét. Ha nem használod, távolítsd el! Úgy gondolj rájuk, mint ha egy nagy szemeteszsák lenne, amit naphosszat az autód hátsó ülésén hordozol.
 5. Ne használj interneten kereső robotokat, ezek nagy része úgy működik, mint egy spyware, vagyis adatokat gyűjt keresési szokásaidról.
 6. Tartsd távol a port, legalább hathavonta takarítsd ki számítógéped összes alkatrészét. Egy poros számítógép alkatrészei túlmelegednek és ezzel egyidejűleg a teljesítményük csökken és az élettartalmuk jelentősen rövidül.
 7. Végezz rendszeresen, minimum hetente, biztonságmentéseket adataidról, erre tökéletesen megfelelő alkalmazás a Google Drive.
 8. Használj áramerősség-kiegyenlítő elosztókat vagy UPC-t (szünetmentes áramforrás), ami által elkerülhetők a túlfeszültség és az áramingadozások által okozott károk.
 9. Kapcsold ki a használaton kívüli alkalmazások automatikus indítását, ezt a Run/Search (Futtatás/Keresés) menüben találja, msconfig elnevezés alatt.
 10. Számítógépét ne az áramgombról kapcsold ki!
 11. Mielőtt kihúzod az USB alapú tartozékokat a számítógépből, előtte mindig távolítsd el őket az operációs rendszerben felkínált lehetőséggel. Ne „rántsd ki” csak úgy!
 12. Ne töltsd meg a képernyőfelületet ikonokkal. Minden nem használt ikont távolíts el, dokumentumaidat a My Documents (Dokumentumaim) mappába mentsd. Ez nagyban fog segíteni a számítógép indulási gyorsaságában és sokkal rendezettebb is leszel.
 13. Legalább hetente takarítsd ki a böngésződ keresési előzményeit, az ideiglenes fájlokat és a sütiket