13 sfaturi esențiale pentru mentenața calculatoarelor

Fractal Computers îţi recomandă să efectuezi următoarele etape în a îţi menţine calculatorul la fel de sănătos ca şi cum a fost când l-ai cumpărat.

  1. Scanează-ţi calculatorul zilnic atât cu un program antivirus cât şi cu un program anti-spyware. Programul antivirus propus de noi este ESET NOD32, programul anti-spyware SpyBot-SD (free).
  2. Fă defragmentarea hard discului săptămânal. Aceasta te ajută la menţinerea rapidităţii şi performanţei calculatorului.
  3. Împrospătează-ţi programul de operare (Windows) şi programele de siguranţă.
  4. Dezinstalează programele neutilizate sau cele TRIAL/DEMO (de încercare/de prezentare). Programele neutilizate doar vă încarcă hard discul şi afectează performanţa calculatorului. Dacă nu-l foloseşti, dezinstalează-l! Să te gândeşt la ele, de parcă ar fi un sac mare de gunoi, pe care-l porţi cu tine pe bancheta din spate a maşinii.
  5. Să nu utilizezi instrumente de căutare pe internet, marea majoritate a acestora se comportă ca un spyware, colectând informaţii despre obiceiul tău de căutare.
  6. Să ţii praful deoparte, curăţă-ţi toate componentele calculatorului cel puţin odată la 6 luni. Un calculator prăfuit în interior cauzează supraîncălzirea componentelor şi inevitabil reduce performanţa întregului calculator, reducând timpul de viaţă al acestuia.
  7. Fă periodic, cel puţin săptămânal, salvări de siguranţă a datelor tale. Google Drive este un instrument excelent pentru aceasta.
  8. Să utilizezi prelungitor antişoc sau UPS (surse neîntreruptibile de curent) care te la evitarea problemelor cauzate de şocurile electrice.
  9. Înlătură pornirea automată al programelor de care nu ai nevoie, aceasta o poţi face cu opţiunea msconfig din meniul Run/Search.
  10. NU opreşte-ţi calculatorul de la butonul de funcţiune.
  11. Înainte de a detaşa instrumentele USB opreşte-le cu opţiunea potrivită din sistemul de operare, să nu-l „tragi” pur şi simplu afară.
  12. Să nu-ţi încarci desktopul cu diverse icoane, îndepărtează toate icoanele pe care nu le utilizezi şi salvările, pe cât este posibil, direcţionează-le în documentele tale, în fişierul My Documents (Documentele mele). Te va ajuta la rapiditatea pornirii calculatorului şi vei fi mai organizat.
  13. Curăţă-ţi în mod regulat din browser  istoria căutărilor, memoria temporară şi cookie. Cel puţin săptămânal ar trebui să faci acest lucru. Te ajută la rapiditatea internetului şi la viteza de încărcare a paginilor căutate.