Recent mulţi dintre prietenii mei mi-au povestit că li s-a spart contul e-mail. Dese ori singurul scop al spargerii este de a trimite spam-uri de pe acea adresă. Încercăm să-ţi dăm câteva sfaturi pentru a evita acest lucru:
Să-ţi alegi o parolă grea şi schimbă-l periodic, cel puţin lunar.
La fiecare adresă e-mail pe o ai să adaugi la contacte o altă adresă e-mail de a ta, pe care o foloseşti frecvent. Astfel în cazul în care contul de e-mail a fost spart şi se trimite spam-uri de pe ea, afli REPEDE spargerea. Astfel poţi să faci o capcană spărgătorului.
Când te înregistrezi pe o pagină, nu folosi NICIODATĂ ca parolă, parola de la conturile e-mail pe care le ai.
Să-ţi ştergi cât mai frecvent toate mesajele trimise, primite şi spam-urile, stochează-le pe calculator şi nu online.
Pe cât este posibil să foloseşti un Manager de Contacte de pe calculatorul tău, decât să le salvezi în contacte în contul tău de e-mail. Astfel dacă totuşi se va sparge contul de e-mail, spărgătorul nu va avea contacte de care s-ar putea folosi.
Foloseşte un program extern ca si Keepass classic edition, pentru a-ţi modifica parola
Niciodată nu dă click pe un link care îţi cere adresa de e-mail şi parola. Acesta se numeşte „phishing” şi este cel mai răspândit mod de a fura parola unei adrese de e-mail.
Dacă nu recunoşti expeditorul e-mailului, fii precaut, marchează-l ca spam şi şterge-l.
Iar pentru sfârşit, dacă primeşti e-mail nedorit care este evident este spam, RAPORTEAZĂ-L. Pedepsele şi amenzile pentru activităţile spam sunt mari, uneori include chiar şi pedeapsa cu închisoare.
Raportarea spam-ului
Prima Metodă: Trimite mai departe spam-ul la Federal Trade Commission atspam@uce.govşi asigură-te ca să cuprindă întregul conţinut al e-mailului.
A doua Metodă: Înregistrează-te la SpamCop şi raportează toate spamurile prin ei. SpamCop colectează, analizează şi notifică organele competente despre abuz. Metoda foarte recomandată.